Jak zadbać o skórę pod kątem dietetycznym czyli żywienia naszego

Jak zadbać o skórę pod kątem dietetycznym czyli żywienia naszego
organizmu?
Poniżej przesyłamy garść informacji📝📝

Skóra to odzwierciedlenie stanu naszego organizmu.
Pamiętamy mądre powiedzenie 🤓🤓„JESTEŚMY TYM CO JEMY”.
Niestety ostatnie czasy dały naszej skórze w kość😱
🔜przetworzona żywność
🔜brak wartościowych produktów
🔜ogrom wszechobecnego cukru🤦‍♀️
🔜śmieciowe jedzenie🥨🥐🍨🍭
🔜fast foody 🍔🍟🍕🌭

🤭nad tym abyśmy kupowali powyższe jedzenie czuwa zawsze sztab
ludzi/marketingowców😈😈😈,który czuwa nad każdym aspektem który
może doprowadzić do kupienia tego „szkodliwego” jedzenia💩.

Dodatkowo reklamy w TV🖥📺, radiu🎚📟, bilbordy💻-to wszystko
działa na naszą psychikę🙈

A jedząc te produkty nasz organizm szybko się uzależnia i chce więcej
😵😵
I tak powoli samo się zatruwamy🤢🤢

Niestety🤭, wszelkie niedobory składników odżywczych szybko odbijają
się w jej wyglądzie skóry, a także kondycji 🔜szybciej ulega procesom
starzenia, 🔜wysusza się lub przetłuszcza.

Dlatego aby zadbać o naszą urodę i młody wygląd skóry należy
zwracać uwagę na to co ląduje na naszym talerzu🍽🥣.

Składniki przyjazne dla skóry☝🏼:
1.Woda💦💦💦
Mimo, że woda nie niesie ze sobą żadnych wartości odżywczych, pełni
szereg istotnych funkcji dla organizmu – nawadnia, transportuje
składniki odżywcze oraz bierze udział w wydalaniu szkodliwych produktów
przemiany materii. Zaleca się spożycie minimum 1ml na 1 kcal spożywaną
wraz z dietą, lecz w trakcie upałów☀️☀️, czy wzmożonego
wysiłku fizycznego🏋️‍♂️🏂🤽🏻‍♀️ oraz umysłowego
👩‍🎓👩‍🏫👨‍🏫ilość tą należy zwiększyć do około
1,5ml/1kcal.

2.Witaminy💊💊
– ❌Witamina E – to jeden z najsilniejszych antyoksydantów – nazywana
witaminą młodości. Opóźnia procesy starzenia i nie tylko chroni tkanki
przed uszkodzeniami, ale bierze też udział w ich odbudowie. Ma działanie
przeciwzapalne, przez co jest pomocna w leczeniu chorób skóry. Ponadto
doskonale nawilża i zapobiega wysuszaniu. Znaleźć ją można głównie w
olejach roślinnych, kiełkach, orzechach🥜, awokado🥑 a także
świeżych warzywach.🥒🍠🥕🌽🌶

-❌Witamina C – przeciwdziała starzeniu, chroni i odbudowuje skórę,
bierze udział w syntezie kolagenu oraz wzmacnia odporność na
chorobotwórcze drobnoustroje. Powinna być spożywana zwłaszcza przez
osoby o kruchych i pękających naczynkach, gdyż wzmacnia je i zapobiega
widocznym na skórze „pajączkom”. Witamina spożywana naturalnie z
pokarmami jest dobrze przyswajalna, nie można jej przedawkować. Dlatego
warto sięgać po zielone warzywa (natka pietruszki, jarmuż, szpinak,
kapusta) oraz owoce w nią bogate, takie jak porzeczki, żurawina, dzika
róża, truskawki🍓 czy cytrusy🍋🍊.
❌- Witamina A i B-karoteny – ich spożycie istotne jest zwłaszcza
latem☀️, ponieważ przyspieszają zdobywanie opalenizny, a także
chronią skórę przed wystąpieniem oparzeń słonecznych (lecz mimo
wszystko, podczas długotrwałej ekspozycji na słońce nie można
zapominać o kosmetykach z filtrem!). Ich dobrym źródłem są czerwone,
pomarańczowe oraz zielone warzywa i owoce (marchew🥕🥕, dynia, morele,
brzoskwinie🍑) a także śmietana, jajka🍳, łosoś🐟 czy wątróbka.

3. Mikroelementy💊💊
❌- Cynk – niezbędny składnik funkcjonowania organizmu, lecz również
skóry. Działa bezpośrednio poprawiając jej koloryt i przyspieszając
regeneracje, lecz również pośrednio poprzez wpływ na gospodarkę
hormonalną i reguluje pracę skóry. Cynk zawarty jest w wielu produktach
(mięso🥩, ryby🐟, twarde sery🧀, jaja🍳,rośliny strączkowe,
pełnoziarniste pieczywo🥠), w związku z czym łatwo dostarczyć go wraz
ze zróżnicowaną dietą.
❌- Krzem – odpowiada za produkcję kolagenu, sprężystość oraz
elastyczność naskórka oraz skóry właściwej, poprawia wygląd skóry,
opóźnia procesy starzenia. Ponadto jest niezastąpiony w przypadku
schorzeń skóry, zarówno poprzez swoje działanie przeciwzapalne, lecz
również kontrolę wydzielania sebum. Do diety w łatwy sposób można go
wprowadzić wraz z herbatkami ziołowymi🍵🍵 ze skrzypu, pokrzywy,
mniszka czy rdestu ptasiego.
❌- Miedź – działa przeciwstarzeniowo, uelastycznia oraz dotlenia.
Jest powszechna w produktach spożywczych a znaleźć ją można we
wszystkich warzywach i owocach, roślinach strączkowych, grzybach,
orzechach i produktach zbożowych.

⚠️W przypadku problemów ze skórą warto aby dieta bogata była w
Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), które można zaleźć
głównie w tłustych rybach morskich, olejach roślinnych, pestkach czy
orzechach🥜. Poprawiają one nawilżenie skóry, elastyczność i
odporność. Ponadto mają działanie przeciwzapalne, przez co łagodzą
skutki nadmiernej ekspozycji na słońce
🙋🏿‍♀️🙋🏽‍♀️oraz wzmagają procesy naprawcze
uszkodzonej skóry.🆘🆘🆘

⛔️⛔️⛔️Produkty niekorzystne dla skóry:
🔺1. Gorące potrawy i napoje ♨️– ich negatywne skutki odczują
zwłaszcza osoby, mające problemy z rozszerzonymi naczynkami.
🔺2. Nadmierne spożycie kawy ☕️oraz mocnej herbaty – tanina w nich
zawarta blokuje pory komórkowe hamując wchłanianie do ich wnętrza
składników pokarmowych z pożywienia, natomiast kofeina działa
odwadniająco. Skutkuje to odwodnioną, szarą i pozbawioną blasku cerą.
🔺3. Cukier i słodycze🍭🍬🍰🍩 – przyczyniają się do
gromadzenia szkodliwych produktów przemiany materii, spowalniają
regenerację skóry oraz osłabiają włókna kolagenowe. Ponadto
sprzyjają powstawaniu chorób skóry takich jak trądzik czy stany zapalne
skóry.
🔺4. Sól i wysoko przetworzona żywność – powoduje gromadzenie się
wody w komórkach oraz drażni gruczoły łojowe, przez co wzmożona jest
produkcja sebum oraz tworzenie się stanów zapalnych.

⚠️Jak widać żywność, którą na co dzień spożywamy ma ogromy
wpływ na to jak wygląda nie tylko nasza sylwetka, lecz również skóra.
Dlatego warto zadbać o nią nie tylko poprzez kremy i zabiegi
pielęgnacyjne, lecz również przez to co dostarczamy jej od środka.
Starajmy się, aby nasza dieta była bogata w składniki odżywcze,
witaminy i wszystkie niezbędne pierwiastki a uboga w substancje
antyodżywcze, które mają negatywny wpływ na nasz wygląd.

Piśmiennictwo:
1. M. Kostecka, J. Kostecka. Wpływ diety na skórę. Kosmetologia
Estetyczna. 2013, 2(4): 263-266,
2. H. Bojarowicz, B. Woźniak. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ich
wpływ na skórę. Problemy Higieny i Epidemiologii. 2008, 89(4): 471-475
3. J. Dawidziak, M. Balcerkiewicz. Dieta jako uzupełnienie leczenia
trądziku pospolitego. Farmacja współczesna. 2016; 9:67-72.
4. M. Paul-Samojedyny. Wpływ biotyny na wygląd skóry i jej przydatków.
Problemy Higieny i Epidemiologii. 2012; 15: 40-45.
5. H. Bojarowicz, A. Płowiec. Wpływ witaminy A na kondycję skóry.
Problemy Higieny i Epidemiologii. 2010, 91(3):352-356.