Jak wzmocnić naturalną odporność

Jak wzmocnić naszą naturalną odporność?

Okres jesienno- zimowy kojarzy się z porą występowania częstych przeziębień i katarów. Najbardziej narażone są dzieci i osoby starsze, jednakże każdego z nas czasem dopada choroba. Obniżona odporność organizmu może wywoływać uczucie zmęczenia, bezsenność i różnego rodzaju infekcje.

Czym jest układ immunologiczny?

Co wpływa na układ odpornościowy człowieka i co zrobić aby wzmocnić naturalną odporność organizmu?

Organizm człowieka ze względu na stałe narażenie działania czynników patogennych posiada mechanizmy, które pozwalają na ich rozpoznanie i eliminację. Każdy z nas posiada odporność wrodzoną i nabytą, stanowiące system obronny organizmu [1].

Układ odpornościowy (immunologiczny) chroni organizm przed wnikaniem drobnoustrojów chorobotwórczych. Limfocyty produkując przeciwciała unieszkodliwiają niebezpieczne patogeny. Kiedy organizm posiada zbyt niską ilość limfocytów, dochodzi do rozwoju różnego rodzaju infekcji objawiających się: kaszlem, katarem, wysoką gorączką, bólem głowy [2].

Co zrobić by nie dopuścić do obniżenia naszej naturalnej odporności?

Bardzo ważna jest odpowiednia ilość snu, gdyż przemęczony organizm jest dużo bardziej podatny na infekcje. Całkowita ciemność i cisza powoduje, że w szyszynce dochodzi do wydzielania melatoniny, zapewniającej prawidłowy rytm dobowy i funkcjonowanie układu odpornościowego. Osoby, które pracują w nocy, a śpią w dzień mają obniżony poziom melatoniny, co może przyczynić się do częstszych przeziębień. Podczas snu istotna jest cisza, gdyż nawet długo trwający szum urządzeń elektrycznych może podnieść poziom adrenaliny we krwi, co doprowadza do stresu i osłabienia odporności. Jak wspomniano stres także obniża naszą odporność, dlatego warto poświęcać czas na relaks i odprężenie. Doskonałym sposobem są spotkania ze znajomymi, będące treningiem dla układu immunologicznego, który wypracowuje nowe możliwości obrony. Skutecznym sposobem na podniesienie odporności jest serdeczny, głośny śmiech, który powoduje wzrost ilość przeciwciał i obniża poziom stresu.

Należy ograniczyć używki typu alkohol, papierosy, gdyż niszczą one witaminy i zmniejszają ich wchłanialność.

Do hartowania wykorzystuje się polewanie ciepłą wodą (20- 30 sekund), a następnie chłodną (2- 3 sekundy). Różnice temperatur zwiększane są stopniowo, przy czym zabieg zawsze kończymy temperaturą ciała.

Pozytywny wpływ na odporność organizmu ma także umiarkowany, 30 minutowy wysiłek fizyczny, wykonywany 3 razy w tygodniu, podczas którego tętno utrzymywane jest na poziomie 130 uderzeń na minutę [2].

Odpowiednio zbilansowana dieta jest kluczowa do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Każda osoba powinna zwrócić uwagę na spożywanie warzyw oraz owoców bogatych w antyoksydanty, które niszczą wolne rodniki. Należą do nich witaminy A, E, C zawarte m.in. w marchwi, szpinaku, brokułach, pomidorach, papryce, cytrusach oraz czarnej i czerwonej porzeczce, truskawkach. W diecie powinny znaleźć się także kiszone ogórki, kapusta, buraki, które zawierają naturalne probiotyki przywracające równowagę flory bakteryjnej w jelitach. Warto zwrócić również uwagę, by dostarczać organizmowi pożywienia z zawartością witaminy D, witamin z grupy B, a także cynku (produkty zbożowe, mięso, wędliny, ryby), selenu (nerki, wątroba, orzechy, ryby, kukurydza), żelaza (mięso, wędliny, ryby, rośliny strączkowe).

Spożywanie czosnku zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego. Najlepiej do czosnku dodać tłuszcz oraz natkę pietruszki, dzięki czemu nie podrażnimy żołądka i zniwelujemy nieprzyjemny zapach.

Na wzmocnienie odporności świetnie sprawdzają się różnego rodzaju zioła m.in. żeń- szeń, jeżówka purpurowa, aloes, wiesiłek dwuletni, czystek. Warto wzbogacić dietę w te substancje.

Dodawanie do potraw ostrych przypraw stymuluje układ immunologiczny. Jedną z takich substancji jest imbir, który rozgrzewa organizm, oczyszcza drogi oddechowe, posiada działanie odkażające. Imbir jest źródłem substancji przeciwzapalnych [2, 3].

Wzbogacenie zbilansowanej diety w spożycie miodu pszczelego zwiększa odpowiedź immunologiczną organizmu, działa przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie, przeciwmiażdżycowo, obniża ciśnienie krwi, chroni wątrobę, zwiększa wydzielanie żółci. Szczególnie polecana jest suplementacja miodem manuka wytwarzanym przez pszczoły z nektaru kwiatów krzewu manuka, występującej naturalnie na terenie Nowej Zelandii i południowo- wschodniej Australii. Miód manuka zawiera najwyższe znane stężenia metyloglioksalu (MGO), czyli substancji działającej jak naturalny antybiotyk. Może być bezpiecznie wykorzystywany miejscowo, a także doustnie [4].

Migdały kalifornijskie, które znajdują się w ofercie Instytutu Luisa, dostarczają do organizmu dawkę witamin, głownie wit. E, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Migdały zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które powinny być systematycznie dostarczane wraz z pożywieniem. Są one nieodzowne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tłuszcze omega-3 i omega- 6 działają przeciwzapalnie, odpowiadają za prawidłową budowę błon komórkowych komórek układu odpornościowego. Migdały wzmacniają naszą odporność, dzięki czemu chronią przed przeziębieniami [5].

Po jakie produkty warto sięgnąć?

Francuskie preparaty firmy Medicatha wpływają na wzmocnienie odporności organizmu. Jedynym z takich produktów jest „Proteochoc”, który pomaga chronić komórki w czasie stresu. Algi (Porphyra umbilicalis) zawierają antystresowe substancje HSP (heat shock proteins / białka szoku cieplnego), które wspomagają mechanizmy obronne organizmu w sytuacjach m.in. stresu i infekcji. Oferowane suplementy diety są wyłącznie pochodzenia naturalnego w dawkach zgodnych z dobowym zapotrzebowaniem organizmu człowieka. Warto pamiętać, że układ immunologiczny jest ściśle zależny od układu trawiennego i mikroflory jelitowej. Bardzo łatwo zaburzyć naturalną florę jelitową m.in. poprzez stres czy przyjmowanie antybiotyków, dlatego warto sięgnąć po probiotyk, który poprawi funkcjonowanie flory oraz wpłynie stymulująco na odporność organizmu. Lactibiane Immuno to preparat medyczny firmy Medikatha, który poprawia funkcjonowanie systemu odpornościowego. Jest specjalnie wyselekcjonowanym probiotykiem wzmacniającym obronę organizmu i barierę jelitową. W składzie Lactibiane Immuno znajduję się m.in. mieszanka bakterii kwasu mlekowego, która pozwala działać na wielu poziomach mechanizmów obronnych organizmu i skutecznie je wzmacniać. Innym preparatem firmy Medikatha poprawiającym odporność organizmu jest Lactibiane Tolerancja, którywzmacnia florę bakteryjną przewodu pokarmowego i działa wspomagająco w terapii stanów zapalnych błony śluzowej jelit. Preparat nie zawiera glutenu, ani laktozy. Może być bezpiecznie stosowany u alergików. Rekomendowanym preparatem stymulującym układ odpornościowy organizmu jest także Lactibiane Wzorcowy, który pomaga regulować zaburzenia jelitowe i wzmacnia florę jelitową przewodu pokarmowego. Preparat ten oprócz pozytywnego wpływu na odporność człowieka, zalecany jest także do stosowania w przypadku występowania wzdęć, zaparć oraz przy zespole jelita drażliwego [6].

Doskonałym produktem regulującym i wspierającym odporność człowieka jest colostrum polskiej firmy Ganactiv. Colostrum (inaczej siara) jest wydzieliną gruczołu mlekowego ssaków powstającą w ostatnim okresie przed porodem i do 72h po porodzie. Colostrum jest unikalnym pokarmem o szczególnych wartościach, gdyż reguluje przewód pokarmowy i system odpornościowy młodego organizmu przygotowując go do życia pozałonowego. Wspiera ono także inne ważne funkcje organizmu m.in. pozwala uzyskać właściwy skład ważnej dla pracy jelit flory bakteryjnej. Colostrum jest bogactwem biologicznie aktywnych związków, głownie białek m.in. laktoferyny, lizozymu, immunoglobuliny IgG, czynników wzrostu, aminokwasów, witamin i minerałów. Colostrum firmy Genactiv pobieranie jest w ciągu pierwszych dwóch godzin od ocielenia. Jest to ważne, gdyż z każdą godziną colostrum zmienia swój skład. Z upływem czasu zwiększa się zawartość laktozy oraz zmniejsza stężenie białek albuminowych- kluczowego składnika aktywnego. Tylko odpowiedni sposób obróbki siary pozwala zachować jej naturalny skład i pełne właściwości, dlatego w Genactiv colostrum jest suszone metodą liofilizacji. Alternatywą dla osób uczulonych na białka mleka krowiego jest mleko klaczy, które jest bardzo zbliżone składem i właściwościami do mleka kobiecego [7].

Wszystkie opisane powyżej preparaty można zakupić w Instytucie Luisa… dlatego nie wahajcie się, zgłoście się do nas, a na pewno dobierzemy najlepszy preparat, który wzmocni Waszą odporność 

Monika Zemła

Salon kosmetyczny Sosnowiec

Bibliografia:

  1. Sochocka M, Błach- Olszewska Z. Mechanizmy wrodzonej odporności. Postepy Hig Med. Dosw. (online), 59, 2005: 250- 258.
  2. https://www.poradnikzdrowie.pl
  3. Krzysik M, Biernat J, Grajeta H. Wpływ wybranych składników odżywczych pożywienia na funkcjonowanie układu odpornościowego. cz. II. Immunomodulacyjne działanie witamin i pierwiastków śladowych na organizm człowieka. Adv. Clin. Exp. Med. 16 (1), 2007: 123- 133.
  4. Czajkowski M, Czajkowska K, Sokołowska- Wojdyło A, Mateuszewski M, Połom W, Nowicki R. Miód Manuka i jego zastosowanie w medycynie. Farmacja współczesna 10, 2017: 36- 41.
  5. https://www.instytutluisa.pl
  6. https://www.medikatha.pl
  7. https://genactiv.eu