Jak zadbać o skórę pod kątem dietetycznym czyli żywienia naszego

Jak zadbać o skórę pod kątem dietetycznym czyli żywienia naszego
organizmu?
Poniżej przesyłamy garść informacji??

Skóra to odzwierciedlenie stanu naszego organizmu.
Pamiętamy mądre powiedzenie ??„JESTEŚMY TYM CO JEMY”.
Niestety ostatnie czasy dały naszej skórze w kość?
?przetworzona żywność
?brak wartościowych produktów
?ogrom wszechobecnego cukru?‍♀️
?śmieciowe jedzenie????
?fast foody ????

?nad tym abyśmy kupowali powyższe jedzenie czuwa zawsze sztab
ludzi/marketingowców???,który czuwa nad każdym aspektem który
może doprowadzić do kupienia tego „szkodliwego” jedzenia?.

Dodatkowo reklamy w TV??, radiu??, bilbordy?-to wszystko
działa na naszą psychikę?

A jedząc te produkty nasz organizm szybko się uzależnia i chce więcej
??
I tak powoli samo się zatruwamy??

Niestety?, wszelkie niedobory składników odżywczych szybko odbijają
się w jej wyglądzie skóry, a także kondycji ?szybciej ulega procesom
starzenia, ?wysusza się lub przetłuszcza.

Dlatego aby zadbać o naszą urodę i młody wygląd skóry należy
zwracać uwagę na to co ląduje na naszym talerzu??.

Składniki przyjazne dla skóry☝?:
1.Woda???
Mimo, że woda nie niesie ze sobą żadnych wartości odżywczych, pełni
szereg istotnych funkcji dla organizmu – nawadnia, transportuje
składniki odżywcze oraz bierze udział w wydalaniu szkodliwych produktów
przemiany materii. Zaleca się spożycie minimum 1ml na 1 kcal spożywaną
wraz z dietą, lecz w trakcie upałów☀️☀️, czy wzmożonego
wysiłku fizycznego?️‍♂️???‍♀️ oraz umysłowego
?‍??‍??‍?ilość tą należy zwiększyć do około
1,5ml/1kcal.

2.Witaminy??
– ❌Witamina E – to jeden z najsilniejszych antyoksydantów – nazywana
witaminą młodości. Opóźnia procesy starzenia i nie tylko chroni tkanki
przed uszkodzeniami, ale bierze też udział w ich odbudowie. Ma działanie
przeciwzapalne, przez co jest pomocna w leczeniu chorób skóry. Ponadto
doskonale nawilża i zapobiega wysuszaniu. Znaleźć ją można głównie w
olejach roślinnych, kiełkach, orzechach?, awokado? a także
świeżych warzywach.?????

-❌Witamina C – przeciwdziała starzeniu, chroni i odbudowuje skórę,
bierze udział w syntezie kolagenu oraz wzmacnia odporność na
chorobotwórcze drobnoustroje. Powinna być spożywana zwłaszcza przez
osoby o kruchych i pękających naczynkach, gdyż wzmacnia je i zapobiega
widocznym na skórze „pajączkom”. Witamina spożywana naturalnie z
pokarmami jest dobrze przyswajalna, nie można jej przedawkować. Dlatego
warto sięgać po zielone warzywa (natka pietruszki, jarmuż, szpinak,
kapusta) oraz owoce w nią bogate, takie jak porzeczki, żurawina, dzika
róża, truskawki? czy cytrusy??.
❌- Witamina A i B-karoteny – ich spożycie istotne jest zwłaszcza
latem☀️, ponieważ przyspieszają zdobywanie opalenizny, a także
chronią skórę przed wystąpieniem oparzeń słonecznych (lecz mimo
wszystko, podczas długotrwałej ekspozycji na słońce nie można
zapominać o kosmetykach z filtrem!). Ich dobrym źródłem są czerwone,
pomarańczowe oraz zielone warzywa i owoce (marchew??, dynia, morele,
brzoskwinie?) a także śmietana, jajka?, łosoś? czy wątróbka.

3. Mikroelementy??
❌- Cynk – niezbędny składnik funkcjonowania organizmu, lecz również
skóry. Działa bezpośrednio poprawiając jej koloryt i przyspieszając
regeneracje, lecz również pośrednio poprzez wpływ na gospodarkę
hormonalną i reguluje pracę skóry. Cynk zawarty jest w wielu produktach
(mięso?, ryby?, twarde sery?, jaja?,rośliny strączkowe,
pełnoziarniste pieczywo?), w związku z czym łatwo dostarczyć go wraz
ze zróżnicowaną dietą.
❌- Krzem – odpowiada za produkcję kolagenu, sprężystość oraz
elastyczność naskórka oraz skóry właściwej, poprawia wygląd skóry,
opóźnia procesy starzenia. Ponadto jest niezastąpiony w przypadku
schorzeń skóry, zarówno poprzez swoje działanie przeciwzapalne, lecz
również kontrolę wydzielania sebum. Do diety w łatwy sposób można go
wprowadzić wraz z herbatkami ziołowymi?? ze skrzypu, pokrzywy,
mniszka czy rdestu ptasiego.
❌- Miedź – działa przeciwstarzeniowo, uelastycznia oraz dotlenia.
Jest powszechna w produktach spożywczych a znaleźć ją można we
wszystkich warzywach i owocach, roślinach strączkowych, grzybach,
orzechach i produktach zbożowych.

⚠️W przypadku problemów ze skórą warto aby dieta bogata była w
Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), które można zaleźć
głównie w tłustych rybach morskich, olejach roślinnych, pestkach czy
orzechach?. Poprawiają one nawilżenie skóry, elastyczność i
odporność. Ponadto mają działanie przeciwzapalne, przez co łagodzą
skutki nadmiernej ekspozycji na słońce
??‍♀️??‍♀️oraz wzmagają procesy naprawcze
uszkodzonej skóry.???

⛔️⛔️⛔️Produkty niekorzystne dla skóry:
?1. Gorące potrawy i napoje ♨️– ich negatywne skutki odczują
zwłaszcza osoby, mające problemy z rozszerzonymi naczynkami.
?2. Nadmierne spożycie kawy ☕️oraz mocnej herbaty – tanina w nich
zawarta blokuje pory komórkowe hamując wchłanianie do ich wnętrza
składników pokarmowych z pożywienia, natomiast kofeina działa
odwadniająco. Skutkuje to odwodnioną, szarą i pozbawioną blasku cerą.
?3. Cukier i słodycze???? – przyczyniają się do
gromadzenia szkodliwych produktów przemiany materii, spowalniają
regenerację skóry oraz osłabiają włókna kolagenowe. Ponadto
sprzyjają powstawaniu chorób skóry takich jak trądzik czy stany zapalne
skóry.
?4. Sól i wysoko przetworzona żywność – powoduje gromadzenie się
wody w komórkach oraz drażni gruczoły łojowe, przez co wzmożona jest
produkcja sebum oraz tworzenie się stanów zapalnych.

⚠️Jak widać żywność, którą na co dzień spożywamy ma ogromy
wpływ na to jak wygląda nie tylko nasza sylwetka, lecz również skóra.
Dlatego warto zadbać o nią nie tylko poprzez kremy i zabiegi
pielęgnacyjne, lecz również przez to co dostarczamy jej od środka.
Starajmy się, aby nasza dieta była bogata w składniki odżywcze,
witaminy i wszystkie niezbędne pierwiastki a uboga w substancje
antyodżywcze, które mają negatywny wpływ na nasz wygląd.

Piśmiennictwo:
1. M. Kostecka, J. Kostecka. Wpływ diety na skórę. Kosmetologia
Estetyczna. 2013, 2(4): 263-266,
2. H. Bojarowicz, B. Woźniak. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ich
wpływ na skórę. Problemy Higieny i Epidemiologii. 2008, 89(4): 471-475
3. J. Dawidziak, M. Balcerkiewicz. Dieta jako uzupełnienie leczenia
trądziku pospolitego. Farmacja współczesna. 2016; 9:67-72.
4. M. Paul-Samojedyny. Wpływ biotyny na wygląd skóry i jej przydatków.
Problemy Higieny i Epidemiologii. 2012; 15: 40-45.
5. H. Bojarowicz, A. Płowiec. Wpływ witaminy A na kondycję skóry.
Problemy Higieny i Epidemiologii. 2010, 91(3):352-356.